Under 2016 lanserade Google projektet Quick, Draw!. Projektet var ett AI experiment och kunde liknas med Pictionary men spelat mot AI. Företaget valde sedan att släppa de flera miljoner målningar som man samlat in.

Alla typer förutom en kunde återfinnas

Det som vart spännande i datan man publicerat så återfanns inga målningar av penisar, det som kanske borde vara den absolut vanligaste.

Kanske tycks det barnsligt men faktum är att det är ett relativt stort utelämnande. Penisen är anatligen bland det första som målades av många och penisen kan kanske vara det absolut vanligaste att skissa.

För att göra rätt för sig så valde Mozilla foundation att beställa den Holländska designstudion Moniker att bygga en AI för att känna igen penisar. Det hela är roligt i stunden men projektet lyfter även en viktig fråga. I en tid där teknikgiganter sitter på kontroll över stora delar av våra liv ska de styra över de moraliska normerna. Monikers Roel Wounters berättar för The Verge,

“The point is that we think our moral compasses should not be in the hands of big tech. We question the fact that we gave the responsibility for our social infrastructure away in exchange for “free” usage without even realizing. Don’t you think it’s a bit weird that Instagram’s ‘community guidelines’ for sharing images are imposed on all the world’s citizens and all cultures?”

Är du intresserad av att se om du är bra på att rita penisar kan du testa det här. När du gör en penis får man som svar,

“we assume this was a mistake”

och AIn suddar sedan ut målningen och säger,

“Don’t take individual expression too far!”

Via