Här följer alla nyheter i Android Q.

Fokusläge

Digitalt välmående introducerades i Android P och byggs nu ut med möjligheten att tysta appar så att de inte stör. Apparnas notiser blir då helt avstängda medan fokusläget är igång.

Föräldrarkontroll

Handlar helt enkelt om att Family Link blir integrerat i systemet vilket låter föräldrar reglera barnens aktivitet, appköp med mera.

Mörkt läge

Det har till många versioner av Android ryktats kring mörkt läge men nu ska vi alltså äntligen få det integrerat genom hela systemet. Aktiveras genom en genväg i statusfältet eller genom att starta energispararläget. Även appar ska kunna ta del av det mörka läget och idag har de flesta Google apparna stöd.  

Simultantextning

Känner igen tal från videor och textar samtidigt. Förmodligen mest tänkt till de som är hörselskadade men såklart även för andra för att kunna se på videor medan man är i en störande miljö.

Smarta svar

Är precis vad det låter som, snabba smarta svar som man kan välja direkt från notisfältet. Funktionen kan återfinnas i Googles chattapp Allo och kommer nu vara öppet för tredjeparts appar vilket kommer öppna upp många möjligheter för utvecklare.

Vikbara mobiler

Vi ser Samsung och Huawei släpper vikbara mobiler och vi kommer nu få direkt stöd för dessa. Detta innebär i praktiken att man bland annat kommer kunna fortsätta använda appar efter att du vikt ihop eller öppnat upp. Detta medan all information på skärmen sparas.

Uppgraderad dela-meny

I Android P har dela-menyn varit både rörig och långsam men man försöker nu lösa det i Q. Vi kan i betan se hur menyn är både snabbare och mer strukturerad.

Beräknad batteritid

Man kommer nu kunna se hur länge du på ett ungefär kommer kunna använda mobilen innan batteriet tar slut. Informationen kommer synas i snabbmenyn.

Dela Wifi med QR-kod

Om du har gäster och du vill dela med dig av ditt Wifi kommer du nu kunna dela med dig av en QR-kod istället för att behöva sprida ditt lösenord. På så vis kan du lättare begränsa vilka som har tillgång.  

Välj egen accentfärg

Den i Android P blåa färg som syns genom hela systemet kommer nu kunna bytas ut mot andra accentfärger. I dagsläget finns det fyra färgalternativ, blå, lila, grön och svart. För att kunna ändra accentfärgen behöver man aktiverat utvecklarläget.

Svep för notiser

Att man kan svepa bort notiser är inget nytt men i Android Q kan man inte längre svepa höger för att svepa bort utan du kommer nu få alternativ för notisen, blocka, tysta eller fortsätta ge notisen.

Förbättrad volymkontroll

Till Android P valde man att ta bort möjligheten att styra över volymen för olika medier, en funktion som många saknat. Vi får nu äntligen tillbaka funktionen.  

Nya svepgester

Den hemknappslösning vi idag har i Android P är en annorlunda hybrid mellan en treknappslösning och gester. Man kan nu få något som påminner mer om iOS lösning eller ta tillbaka tre knappar som man haft tidigare.

Chattbubblor

Kommer fungera likt chattbubblorna i Facebook Messenger.

Via