Apples populära AirPods för knappa 2000 kronor har varit en storsäljare och det har dykt up flera varianter från olika företag. Men hur står sig AirPodsen mot budgetvarianterna?

Rick Broida, skribent för CNET publicerade under måndagen den 13 maj en artikel där han ställde Apples Airpods mot budgetvarianten Airsounds. Länk till fulla artikeln finns länkad längst ner i artikeln.

De kan tyckas vara lika till utseendet, men den stora frågan är hur kvaliteten på respektive produkt är. Airpods har ett pris på cirka 1900 svenska kronor medans Airsounds cirka $35, prisskillnad på drygt 1500 kronor. Airsounds finns förvisso inte att köpa i Sverige (därav priset i amerikanska dollar) men kan ändå ge oss en uppfattning om hur kvalitén i Airpods ställer sig mot konkurrenternas budgetvarianter.

Produkterna kommer att bedömas utifrån 4 olika kategorier, passform, funktioner, prestanda utomhus och självklart ljudkvalité. Slutligen kommer vi även summera resultatet utifrån testet.

Passform

Apples EarPods som har ingått i lådan när man köper en iPhone är kända för att ha en bekväm passform, så också AirPodsen även om de är något större. Självklart kan uppfattningen kring passform variera från person till person beroende på storleken på dina öron, men i det stora hela har Apple främst positiv feedback inom denna kategori.

Även om AirSounds och Airpodsen är näst intill identiska i formen är själva delen i örat något annorlunda. Specifikt för AirSounds är att öronsnäckdelen är större, så i många fall är det tillräckligt för att det ska kännas obehagligt efter en knapp halvtimme. Däremot om AirPods tenderar att falla ur dina öron kan AirSounds ha en bättre passform för dig.

Funktioner

När det gäller funktioner är Airpods överlägsna i förhållande till AirSounds. Ett exempel på detta är att de automatiskt pausar uppspelning när du tar en ut snäckan ur örat. Detta är något som man kan tänkas leva med men däremot har Airpods och dess automatisk anslutning många fördelar. Med AirPods öppnar du bara väskan och ansluter till din telefon direkt, helt automatiskt. AirSounds måste slås på manuellt. Samma gäller avstängning där Apples produkt stänger av sig automatiskt och laddas direkt när du placerat dem i den medföljande "laddboxen". Med AirSounds måste detta göras manuellt. Det är knappast svårigheter vi diskuterar, men smidigheten i AirPods utklassar AirSounds helt klart.

När det kommer till batteritid utlovar AirSounds 11 timmars lyssningstid kontrat AirPods 24 timmar.

Prestanda Utomhus

Även om AirSounds använder Bluetooth 5.0 har de vissa problem med anslutningen. Inomhus, om du håller din hand över ett öra eller det andra skulle ljudet läcka ut. Ännu större avtryck ger det när du vistas utomhus, går eller springer, är ljudet du hör begränsat. Liknande problem kan stötas på med andra bluetooth hörlurar, men AirPods verkar inte ha samma problem, och inte heller de flesta andra Bluetooth 5.0-trådlösa.

Ljudkvalité

Ljudkvaliten må vara den aspekt som är mest interessant och väger tyngst i dessa typer av test. AirPods, kanske inte till så mångas förvåning gav goda resultat. Väl balanserade med tydlig bas, trots dess storlek, och fångar upp detaljer.

Man skulle kunna tro att det är på denna front som AirSounds faller totalt men resultatet var förvånansvärt bra. Inte bättre än AirPods men över lag helt okej. De ger dig inte utbudet av detaljer som Apples Airpods erbjuder men för vardagliga hörlurar skulle de med stor sannolikhet fungerat utmärkt, speciellt med tanke på priset.

Sammanfattning

För att sammanfatta testet kan vi konstatera att Apples Airpods, utan tvekan håller en högre klass än övriga budgetvarianter, men huruvida de är värda sitt pris kan diskuteras. Med tanke på sin prisklass finns det andra alternativ som troligtvis är både bättre sam har ett lägre pris. Vi kan också konstatera att budgetvarianterna inte behöver skämmas. Man får lite vad man betalar för men i detta fall överraskade de något och är ett bra alternativ på hörlurar för en liten peng.

Länk till CNET:s fulla artikel finner du genom att trycka här.