Efter att Spotify i mars valde att anmäla Apple till EU:s konkurrensmyndighet, då man ansåg att it-jätten behandlar sina konkurrenter orättvist. EU sägs nu ha börjat granska Apples hantering av konkurrenter.

Missnöjet framfördes genom ett blogginlägg signerat av Daniel Ek, Spotifys VD. Han skrev då hur Apples regler påverkar,

Begränsar valmöjligheter och kväver innovation på bekostnad av användarupplevelsen -Daniel Ek

Det största problemet är den avgift på 30% (15% efter ett år) som Apple tar på alla så kallade "In-app-köp". Denna avgift gäller såklart även Spotify vilket påverkar bolagets kassa. Ek menar även att Apple begränsar möjligheten att kommunicera med kunderna. Spotify släpps häller inte in på Apples plattformar så som Siri eller Homepod, något man menar hämmar konkurrensen. Spotify och Ek menar att Apple ger allt för stora fördelar till sina egna tjänster vilket hämmar nyttig konkurrens.

EU börjar granska inom någon vecka

Apples svar på anklagelserna kom inte snart efter att Spotify publicerat sina klagomål. Man hävdar från Apples sida att Spotify vill ha alla fördelar med deras ekosystem men inte vill betala för det. Apple menar även att man fört samtal med Spotify om att ta tjänsten till Airplay och Siri. Trotts Apples svar verkar EU ändå tycka att Spotify har en poäng och kommer enligt källor hos Financial Times att påbörja en granskning av Apple. De uppgifter som man på Financial Times kunnat ta del av uppger att en granskning kommer inledas under "de kommande veckorna". Det är självklart ännu oklart vart granskningen kommer leda och om Spotify kommer se sig få några förändringar.

Via