Den 26 mars lanserades Huawei sin P30 serie. Mobilen har sedan fått världen överrumplad av dess både makalösa kamerakvalitet men främst för sin zoom. Trotts alla positiva reaktioner tycks Huawei hamnat i ett blåsväder där de anklagas för fusk.

Inte användarens egen bild

Huawei utnyttjar, utöver sina 3 kameror, AI för att förstå vad bilden innehåller och på så vis förbättra bildkvaliteten. Det den kinesiska tekniktestaren Wang Yue nu påstår är att bilden du tar inte endast är bilden på den måne du tar kort på. Yue förklarar att Huawei använder sig av redan tagna bilder som ersätter delar av bilden som inte blir tillräckligt skarpa. Yue menar vidare att det kan tyckas vara en smart lösning men att företagets marknadsföring blir missledande.

Nekar till fusk

Efter att Yue kommit med anklagelserna har även flera proffsfotografer gått ut och hållit med. Huawei har nu i ett skriftligt svar till Android Authority skrivit att funktionen ska fungera som man tidigare sagt och att bilden verkligen ska vara på den måne du tar kort på.

"Månläget ersätter inte på något sätt det användaren faktiskt ser med andra bilder av månen. Det skulle kräva ett orealistiskt stort lagringsutrymme eftersom AI-lägena tillsammans känner igen över 1300 olika motiv."

Huawei skriver vidare att för den som känner sig osäker kan stänga av AI-funktionerna. Tack vare periskoplinsen kan du ta bra bilder på månen men då utan hjälpen med optimering av fokus och exponering, hävdar man.

via