Så här tar du reda på om de bästa surfplattorna från Apple och Microsoft har den prestanda du behöver för att ersätta din bärbara dator.

Tunnare, lättare och med en mer mångsidig design än en traditionellbärbar dator, kan Apples iPad Pro och Microsofts Surface Pro-surfplattor enkelt ersätta en bärbar dator i ditt liv när de är parade med rätt tillbehör.

Men medan de är "Pro" -konkurrenter och det finns en viss överlappning mellan dessa toppsurfplattor från Microsoft och Apple, finns det saker som definitivt kan driva dig på ett eller annat sätt.

iPad Pro
IPad Pro är på många sätt i toppen när det kommer till hårdvarans design, men det höga priset och programvarans begränsningar begränsar sin vädjan till reklam som är villiga att böja sig till sina nuvarande kompromisser.

Microsoft Surface Pro 6
Den senaste Surface Pro-surfplattan gör inga radikala ändringar i designen, men prestationshoppet gör den kraftigt likt en vanlig bärbar dator.

För många gör iPad Pros mobila operativsystem det komplett nonstarter jämfört med Surface Pro som körs på full Windows 10 Pro. Med Windows 10 kan du köra hela versioner av traditionell Win32-programvara och mycket mer som Apples IOS helt enkelt inte kan.

Multitasking

Appar å andra sidan kan iOS inte hantera arbetsflödet på samma sätt som Windows 10 kan på Surface Pro 6. Att kunna ha två, tre, fyra eller flera appar öppna på en skärm med fönster i olika storlekar och snabbt växla mellan dem, men också flytta text, bilder eller data mellan dem är något du tar för givet med ett skrivbords-OS. Även om Apple gör nästan allt för att få dig att hålla fast vid sina enheter fortsätter Microsoft att arbeta på sätt att låta dig hoppa mellan att arbeta på en iPhone eller iPad (eller Android-enhet) och Windows 10.

Med iOS 11 och 12 har det blivit bättre att arbeta mellan öppna appar. Till exempel ger appen Filer dig tillgång till lokala och molnlagrade filer och du kan dra och släppa text, bilder och filer mellan appar. Men att arbeta med flera appar är fortfarande i grunden begränsad till att ha två appar öppna sida om sida, fyller skärmen. Du kan sedan släppa en tredje app ovanpå dem, men det måste vara från ditt dock.

Tillbehör som spelar roll: Tangentbord och pennor

Om operativsystemen och deras olika funktioner inte styrde dig mot en modell kanske kommer tangentbord och styluser. Det är trots allt deras tillbehör som gör att de sticker ut från vanliga surfplattor. Och märkligt är ingen av dem inkluderade vid köp av någon av surfplattorna.

För Surface Pro 6 kostar Microsofts grundläggande typöverdrag drygt 1000 kronor, eller det finns mer avancerade färgversioner som omfattas av Alcantara-tyg för 1500 kronor, även om Microsoft har buntpris. Apples Smart Keyboard för 12,9-tums surfplatta är närmare 2000 kronor. Båda ger dig en bra typupplevelse, men Surface Pro-tablettens inbyggda gångjärn ger bättre positionering och ännu viktigare, typtäckningen har en pekplatta.