Under den senaste tiden har vi sett hur telefontillverkare med hjälp av kreativa lösningar gömma selfiekameran.

Det idag hittills vanligaste sättet har varit att använda sig av en pop-upkamera vilket återfinns hos flera kinesiskatillverkare, så som OnePlus. Ytterliggare en lösning som börjat se världen är användningen av den bakrekameran som sedan fälls upp och kan därmed bli brukad som både fram- och bakkamera. Både Oppo och Xiaomi har varit med i fronten för att gömma kameran och man verkar nu ha funnit en omekanisk lösning.

En kamera under skärmen

Trotts att lösningarna varit många och kreativa har drömmen hela tiden varit att kunna placera kameran under skärmen och på så vis slippa använda sig av mekaniska lösningar. I ett Weibo inlägg kunde Oppos vicepresident, Brian Shen, dela ett kort klipp av något som tycks vara en enhet med en kamera gömd under skärmen.

Att ha kameran under skärmen får många fördelar, bland annat får vi en helskärmsupplevelse utan några rörliga delar. I praktiken innebär detta att enheten ska kunna hålla bättre. Trotts att detta kan ses som ett absolut genombrott skriver Shen,

"At this stage, it's difficult for under-display cameras to match the same results as normal cameras, there's bound to be some loss in optical quality"

och fyllde sedan på med,

"But, no new technology jumps to perfection right away."

Inte långt efter att Oppo visat upp sin enhet väljer även Xiaomi att även de i ett Weibo inlägg visa upp ett klipp där man visar upp en demoversion av deras Mi 9 med kameran gömd under skärmen.

För båda dessa enheter har saknas något datum för ett släpp.