Vodafone har nu meddelat att de kommer att starta sin 5G-tjänst i Storbritannien den 3 juli i år. Detta är 5G-nätverkets startskott.

Företaget kommer att förlita sig på utrustning från bland annat den kinesiska teleleverantören Huawei för att leverera tjänsten. Det är det första företaget som bekräftar ett brittiskt inlämningsdatum, och både företagskunder och konsumenter kommer att kunna registrera sig.

I Sverige däremot förväntas det dröja till nästa år, 2020, innan 5G kommer att lanseras kommersiellt, enligt uppgifter från Telia. De skriver följande vad deras vision av vad 5G-nätverket kommer att erbjuda.

Fördelarna med 5G är inte bara högre hastighet. 5G har minimal fördröjning och klarar dessutom av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom företagande, viktiga samhällsfunktioner och i våra privatliv. Det unika med 5G är att alla dessa tjänster rent tekniskt kan samsas i samma mobilnät, utan att tumma på kvalitén i uppkopplingen.

Användningen och fördelarna med 5G-nätverken är många, här är några exempel.

Förarlösa fordon
Med 5G-nätverkets korta svarstid möjliggör detta för industrier att kunna fjärrstyra uppkopplade fordon och maskiner över närverket. Telia har tidigare, tillsammans med Ericsson och Karolinska Institutet, visat på exempel hur drönare skulle kunna användas för att leverera hjärtstartare till personer i nöd.

Artificiell Intelligens (AI)
I dagsläget kräver AI mycket kraftfulla datorer för att kunna göra sina beräkningar. tack vare 5G:s snabba svarstider blir det nu möjligt att skicka information från användaren till AI-datorn och tillbaka igen så fort att det upplevs nästintill sömlöst.

VR och AR

Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR) har blivit utpekade som områden där 5G verkligen kan göra skillnad. Med det nya 5G-nätverket förväntas man kunna uppnå en hastighet kan VR-världen skapas direkt i molnet och sedan strömmas direkt ner till glasögonen, helt sladdlöst.

AR däremot, förväntas kunna få stort genomslag  när den kopplas till ett par glasögon eller linser och ger användaren användbar information i realtid. Detta möjliggörs genom att glasögonen först måste väsa av vad de ser, för att sedan skicka information upp till molnet där den processas för att slutligen återvända till användarens skärm. Snabbhet och svartid är därför kritisk för en acceptabel upplevelse.

Internet Of Things (IOT)
IoT är föremål såsom hushållsapparater, kläder och assessorer, såväl som maskiner, fordon och byggnader med inbyggd elektronik och internetuppkoppling. Detta förväntas alltså kunna styras via 5G-nätet. Här förväntas 5G lägga en viktigt grund inom sjukvård, robotkirurgi, korta svarstider och slutligen lägre energiförbrukning för olika typer av sensorer och mätistrument med mera som kan användas för distansvård i hemmet.

Vidare information och ett officiellt lanseringsdatum är ännu inte satt. Telia har uppgett att man kommer att genomföra geografiska tester i Stockholmsområdet under 2018-2019.

Länk till Telias egna beskrivning av utvecklingen av 5G i Sverige se ut finner du här.