Européer kan nu placera förbeställningar för den första EV-enheten från Volkswagens nya ID-sortiment.

Nästan tre år efter att Volkswagen först visat sitt elektriska halvkombi koncept är den första bilen i Volkswagens ID-serie här och nu har den äntligen fått sitt namn.

Volkswagen introducerade officiellt ID 3 fem dörren till världen på onsdagen, före sin formella debut på 2019 Frankfurt Motor Show i september. Förutom att erbjuda mer information om sin kommande EV, lägger bilföretaget ut några nya bilder på ID 3, som visar fordonets produktionssilhouette i sin bästa "vaporwave-kamouflage".

Så varför börja med 3? Det är inte en riff på BMWs taxonomiska struktur, istället visar det sig att det finns utrymme både ovanför och under denna modell för framtida elbilar. Golfen är inte den minsta bil som Volkswagen tillverkar i Europa, så det står för att den lika stora (vi tror) ID 3 borde inte vara den minsta EV som biltillverkaren kommer att bygga.

Denna namngivningsstruktur sträcker sig också till andra begrepp vi redan har sett med olika namn. När de gör det till produktion kommer ID Crozz, ID Vizzion, ID Roomzz och andra att få liknande numeriska namn.

Medan Volkswagen inte gav bort hela showen, gav biltillverkaren några viktiga detaljer om vad man kan förvänta sig. Den kommer att ha tre batterier: Det korta batteriet erbjuder cirka 330 kilometers räckvidd enligt WLTP-mätningar, med ett mellanslagsbatteri som levererar cirka 420 kilometer, medan batteriet med lång batteriladdning sträcker sig till cirka 550 kilometer.  Modellen med längst räckvidd beräknas starta från 30 000 euro, motsvarande 320'000 svenska kronor i Tyskland, med undantag för lokala incitament.

Det finns fortfarande gott om tid innan ID 3 blir en bil vi ser på gatorna. Produktionen startar inte förrän i slutet av 2019, och leveranserna startar inte för europeiska kunder fram till mitten av 2020. Vissa marknader får tidig tillgång till förbeställningar. Totalt kommer 29 marknader att vara berättigade till ID 3 förbeställningar.

Via